Handscapes - Dag van het Veen 2004 (The Day of the Peat Moors)

Woerdense Verlaat
4 September 2004

Op zaterdag 4 september vindt voor de tweede maal de Dag van het Veen plaats. De geschiedenis, het huidige aanzicht, maar ook de toekomst van het Veengebied van Midden-Nederland staan op deze dag centraal. Tussen Noorden, Woerdense Verlaat en Amstelkade kunt u fietsend, wandelend en varend verschillende locaties bezoeken. Hier laten kunstenaars u op verrassende wijze kennis maken met dit gebied, waarbij de zintuigen worden aangesproken. Kom kijken, ruiken, proeven en luisteren naar verhalen en naar de stilte! De activiteiten op de Dag van het Veen vormen een proeve van wat de kunst voor het gebied de Venen de komende jaren in petto heeft en zijn bedoeld voor ingewijden en geïnteresseerden, voor bewoners en recreanten, voor jong en oud. Egied Simons presenteert een viertal werken:

DAGPROGRAMMA

10.00 Ontvangst met koffie in café De Noordse Plassen, Noorden
10.30 Wandeling over de Kerklaan naar het Podium, nabij de Nederlands Hervormde Kerk
10.35 Welkom door Toon Kort, directeur CBK Utrecht
10.40 Opening Dag van het Veen 2004 door Jan van Bergen, gedeputeerde Provincie Utrecht en Leen van der Sar, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland en beeldend kunstenaars Hans van Lunteren en PJ Roggeband
11.00-18.00 Programma per fiets, wandelend of varend langs lokaties (lunch op eigen initiatief)
18.00-20.00 3-gangen VeenVariadiner in Amstelkade, Wilnis (reserveren!)
20.00-22.00 Verhalen rond Veenvuur
22.00 Afsluiting

Curator DAG VAN HET VEEN 2004: Adriaan Nette

DEELNEMENDE KUNSTENAARS TITELS LOCATIE
Jack van Mildert Veenvertolker Lusthof De Haeck
Pietertje van Splunter Archipel in de venen Kerklaan Noorden
Sjaak Langenberg Madeira Caravanpark Madeira
Mariëlle Lapidaire Veenaard Hollandse Kade
Harold Schouten Veenspotting Amstelkade
Femke Kempkes Minder is meer Langs de route
Egied Simons Handscapes Lusthof De Haeck
PJ Roggeband en Hans van Lunteren Verdwenen Verdwijnput Achter Ned. Herv. Kerk Noorderbuurt

ZANGSPOREN
Lang geleden werden de schilders van de Haagse School al geboeid door het Veengebied rond de plaats Noorden. Ze hebben het landschap van toen voor ons vastgelegd in schetsen en schilderijen. Wat destijds werd omschreven als 'oersoep' is nu nog altijd een zeer landelijk gebied dat echter volop in verandering is. Het veengebied van Midden-Nederland wordt de komende 20 jaar heringericht ten behoeve van nieuwe natuur, recreatie en landbouw. Het Centrum Beeldende Kunst Utrecht ontwikkelt een programma waarbij in de periode tot 2020 hedendaagse kunstenaars een actieve rol spelen in de verandering van het landschap. Dit kunstenplan heeft de titel Zangsporen, Scenario voor Kunst en de Venen 2004-2020 gekregen. De titel Zangsporen verwijst naar de cultuur van de Aboriginals. Door middel van gezongen overleveringen leren Aboriginals hun land kennen en dragen zij deze kennis op hun beurt weer over op de volgende generatie. Elke plek, heuvel, bosje of waterpoel heeft zijn eigen geschiedenis en betekenis. In 2002 hebben bewoners en kunstenaars verhalen over en van het gebied weergegeven op een culturele gebiedskaart genaamd Zangsporen. Zangsporen is vanaf dat moment de noemer waarmee de kunst zich in het gebied manifesteert.