Group Exhibition Photocollages
Verbeke Foundation, Kemzeke, Belgium
May1th 2011 - July 31th 2011
curators: Geert Verbeke, Simon Delobel
Collage museum
De tentoonstelling Fotocollages verzamelt het werk van een vijftigtal Belgische en internationale kunstenaars die eigen foto's gebruiken om collages te maken. Terwijl collagekunst vaak wordt geassocieerd met het toevallig ontdekken van motieven tijdens het lezen van kranten, tijdschriften en boeken, speelt toeval in fotocollagekunst net een veel minder grote rol. Zo gebruikt de fotocollagemaker zijn camera om beelden te creëren die hij vervolgens – al dan niet verknipt of verscheurd – verwerkt in een nieuwe compositie. De laatste jaren werden ontzettend veel nieuwe fotomusea opgericht. Nochtans werd tot vandaag nog nooit een tentoonstelling gewijd aan fotocollage. Deze techniek blijkt immers weinig gekend, hoewel ze bijna even oud is als de fotografie zelf. De combinatie van foto's of fotofragmenten op een zelfde drager biedt zowel de kunstenaar als de fotograaf een eenvoudige en efficiënte oplossing voor de technische beperkingen die inherent zijn aan het gebruik van camera'
Participating artists:
Egied Simons
De werken bestaan voornamelijk uit geknipte contactprints die de basis vormden voor grotere collages. Het zijn studies naar ruimtelijke beleving, pogingen om ruimtelijke situaties in kaart te brengen, reconstructies van plattegronden, straten, huizenblokken en plafonds. Combinaties van standpunten waarbij de perspectivische vertekening een rol speelt in het uiteindelijke beeld.
Door alle plafonds van een huis te fotograferen met eenzelfde diafragma en met eenzelfde sluitertijd, en door de afzonderlijke foto’s samen te voegen ontstond de spiegelbeeldige plattegrond van het huis. Perspectivische vertekening werd uitgesloten door alleen het vlak van de plafonds te gebruiken. Aan de lichtval door ramen en deuren is op de plafonds af te lezen hoe afzonderlijke ruimtes onderling met elkaar en met buiten zijn verbonden. Op deze wijze wordt de lichtstructuur van het huis blootgelegd. Niet toegankelijke delen worden door andere ruimtes omsloten en op die manier gemarkeerd. Scheuren in het plafond en details als vingerafdrukken in piepschuimtegels, schroeven en spijkers voorzien de witte vlakken van tekens van leven.