NIOO Liquid Files
onderzoekscomplex NIOO-KNAW, Wageningen
08-09-2011
Performance Liquid Files
06 september 2011: Officiële opening van onderzoekscomplex NIOO-KNAW: ecotech-proeftuin voor innovatief bouwen heeft de natuur als voorbeeld
WAGENINGEN / HETEREN / NIEUWERSLUIS – Het is een gebouw dat leeft! Aanstaande donderdag opent het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) officieel haar nieuwe onderzoekscomplex in Wageningen. Hier kijken de ecologen de kunst af van de natuur, tot in het kleinste kamertje. Op zaterdag volgt een open dag waar alle belangstellenden dat zelf kunnen ervaren. Op donderdag gaan o.a. Robbert Dijkgraaf, Marijke Vos, Wubbo Ockels, Jim Stolze en ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme hen voor.
Het is nu al een landelijke voorbeeldlocatie voor innovatief bouwen met de natuur als voorbeeld. Een gebouw dat leeft dus. Op donderdagmiddag 8 september opent het nieuwe onderzoeksgebouw van het NIOO officieel haar deuren. Het is het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. NIOO-directeur Louise Vet: “Ik ben trots, en zeker als ecoloog. In plaats van te kijken naar wat er (nog) niet mogelijk is, zijn we gewoon aan de slag gegaan. En dan zie je dat de combinatie tussen ecologie en economie eigenlijk heel goed haalbaar is.”
De symboliek van de dag is, dat we niet iets doorknippen maar iets verbinden. Kringlopen, een circulaire economie: we moeten de cirkel rondmaken. En dat doe je samen. Het resultaat geven we door aan de nieuwe generaties, aan de toekomst. In het openingsprogramma speelt een vijfhoek een belangrijke rol: die van de onmisbare partijen in (duurzame) innovatie. De wetenschap, de overheid, het bedrijfsleven, de maatschappij en ook de media. Honderden genodigden zijn bij de openingshandeling aanwezig. Zij zullen ook luisteren naar inspirerende micropresentaties en het NIOO-gebouw en -terrein verkennen.
De onderzoekers van het NIOO bestuderen hoe de natuur werkt. Ze kijken naar het DNA van minuscule bacteriën, naar de biodiversiteit van complete ecosystemen en alles daar tussenin. Het nieuwe gebouw, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, weerspiegelt dat. De natuur levert namelijk een hoop inspiratie op voor innovaties: voedselketens zonder afval, eeuwigdurende kringlopen, de zon als energieleverancier en (bio)diversiteit als stabiele basis.
“We hebben zoveel mogelijk volgens de cradle to cradle-filosofie gebouwd, en samen met partners gezocht naar slimme toepassingen. Zo heeft het gebouw een experimenteel biodivers (en dus groen) dak, dat ook isoleert en stroom levert,” legt Vet uit. “Verwarming en koeling gebeurt via opgeslagen zomerwarmte en winterkou. Daarvoor is er onder andere een unieke hogetemperatuursopslag op zo’n 300 m diepte. Ook komt er een ‘toiletkringloop’ die kostbare voedingsstoffen redt van het riool: want poep is eigenlijk goud. En het onderzoekscomplex vermindert de biodiversiteit niet, maar gaat het juist stimuleren.”
De nieuwe vestiging in Wageningen is voor zo’n 200 medewerkers van 25 nationaliteiten, die zijn overgekomen uit de voormalige onderzoekscentra in Heteren en Nieuwersluis.
Het officiële evenement wordt gevolgd door een open dag voor alle belangstellenden op 10 september van 11 tot 17 uur. Kom duurzaam poepen, de plantenstroom op het groene dak ontdekken of ecologisch prikkeldraad testen! Of verdiep je in het NIOO-onderzoek. Isoleer zelf DNA, raadt het karakter van koolmezen of herstel een meer. We heten iedereen van harte welkom in onze ‘proeftuin’.
Net als de planten op het dak groeit ook de kennis in het gebouw. Vet: “De bedoeling is dat het onderzoekscomplex een proeftuin voor ecologie èn ecotechnologie blijft!”
Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water, van kust & zee en van het land. Het is gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen en daarnaast in Yerseke.
Voor meer informatie:
· wetenschapsvoorlichter ir. Froukje Rienks, NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10 te Wageningen, tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl
Journalisten zijn van harte welkom op beide dagen! U kunt zich voor de opening op 8 september aanmelden bij Froukje Rienks. Om 11 uur is er desgewenst een voorontvangst voor de pers. De inspirator van het project, NIOO-directeur Louise Vet, geeft dan een toelichting. Ook is het mogelijk om alvast een aantal locaties in het gebouw te bezichtigen. Andere onderdelen op verzoek.
Voor/op 10 september kunt u ook met Froukje Rienks contact opnemen, maar aanmelding is voor deze dag niet nodig.
Illustraties en eventueel filmbeelden van het gebouw zijn beschikbaar.
Voor meer informatie: zie www.nioo.knaw.nl/opening, www.nieuwbouwnioo.nl (over het gebouw), www.nioo.knaw.nl/opendag (over de open dag) en het programma hieronder.
Programma 8 september 2011
11.00 u voorontvangst pers
13.00 u ontvangst genodigden
13.30 u welkom door Louise Vet,
directeur Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
13.45 u film ‘Een gebouw dat leeft’ & felicitatiefilmpje Michael Braungart (grondlegger Cradle to Cradle)
14.00 u openingshandeling door de essentiële partijen voor innovatie:
WETENSCHAP Robbert Dijkgraaf (president Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen)
& OVERHEID/POLITIEK Marijke Vos (1e Kamer GroenLinks)
& BEDRIJFSLEVEN Ruud Koornstra (duurzaam ondernemer Tendris)
& MAATSCHAPPIJ Jan Douwe Kroeske (organisator Llowlab op Lowlands, Double2)
& MEDIA Froukje Jansen (‘duurzaamheids’journalist)
Met hulp van ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme (‘ambassadeur’ voor duurzaam innoveren)
Aansluitend pauze met muziek
14.30-17.30 u Ecoscience & Innovation Fair
over het gebouw, de ecotechnologische innovaties en het NIOO-onderzoek
Inclusief kindertentoonstelling met ontwerpen voor ‘De duurzame Buitenschoolse Opvang van de toekomst’, geïnspireerd door het NIOO
m.m.v. NIOO-onderzoekers, Plant-e (genomineerd voor de Green Challenge-prijs van €500.000 van de Nationale Postcodeloterij), WEPRO, DWA, DeSaH, Ingrepro, Daklab/Consolidated, Wageningen UR, St. Heg & Landschap, Suncycle, Lek Habo, Agentschap NL en de Buitenschoolse Opvang van de Kinderopvang Wageningen.
15.30 u inspiratiesessie (PechaKucha 20-micropresentaties met ruim 6 minuten power per persoon)
WETENSCHAP – Louise Vet (NIOO-KNAW), Ecologie als basis voor duurzame innovatie
OVERHEID / POLITIEK – Roger van Boxtel (1e Kamer, D66), Groen als verbinding
BEDRIJFSLEVEN - Ruud Koornstra (TENDRIS), Empowering people to change the world
MAATSCHAPPIJ – Ellen MacArthur (Ellen MacArthur Foundation), Re-thinking Progress
MEDIA – Jim Stolze (TedxAmsterdam), The Return of Attention
WETENSCHAP – Wubbo Ockels (TU Delft), Van de ruimte naar duurzaam
Afsluiting met Engelstalig debat
The debate will be on how to reach a sustainable society, a circular economy. On strategies, roles to play by each of the categories of the pentagon, and ways to collaborate. How to speed up the process? We’ll be looking for thoughts that stick, to inspire all people present.
met Robert-Jan van Ogtrop (Foundation for Natural Leadership, African Parks Conservation), Ellen MacArthur, Marijke Vos, Wubbo Ockels en ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme
Debatleider: Froukje Jansen
Aansluitend Plaatsing brief aan de toekomst in het gebouw
17.00-19.00 u netwerkborrel op het dak met (ecologische) muziek