GLOW
Eindhoven
10 t/m 17 november 2012
www.gloweindhoven.nl
THEMA
FAÇADES & FACES
Gezichten van de stad
Onder de titel Façades & faces zullen weer een groot aantal lichtkunstenaars hun visie op het thema delen met de stad Eindhoven. Een moderne, zakelijke en postindustriële plek met vele gezichten en aangezichten dat is Eindhoven. Het brede scala aan façades, gebouwen en " soms lege - plekken op de wandelroute zorgen ook nu weer voor een rijkdom aan onderzoeksmogelijkheden voor de kunstenaar. Traditionele begin 20e eeuwse baksteenbouw met witte accenten ter verfraaiing van de gevel, naoorlogse utilitaire gevels uit glas zonder een enkel ornament en meer recente Postmodern georiënteerde architectuur verraden of verbergen wat er zich achter deze façades afspeelt. In een dergelijke context rijst al snel de vraag of Eindhoven een ‘eigen’ cultuur en geschiedenis heeft als het gaat om het straatbeeld? Hoe kunnen we deze cultuur ‘lezen’ en ervaren? Kan de betekenis die een gevel uitstraalt worden vervormd of juist versterkt? Kan schoonheid zichtbaar worden door lelijkheid of andersom? Dit zijn boeiende vragen om te stellen aan kunstenaars die oog hebben voor soms letterlijk dan weer metaforisch ‘hoge’ en ‘lage’ culturele aspecten van de stedelijke omgeving, die het vermogen hebben om de verbeelding te stimuleren en begrippen als illusie en werkelijkheid tot in de finesses ervaarbaar te maken. Zo op het eerste gezicht lijkt de inrichting van het Eindhovense straatbeeld niet uniek maar het wordt bijzonder door de ogen van de kunstenaar die het mooie en het lelijke laat ‘oplichten’. Niet alleen schoonheid maar ook beleving is daarbij belangrijk.
De lichtkunstenaars brengen de wereld die ze representeren binnen in de stad. Ze vertellen hun eigen verhaal als alinea’s in het grotere geheel. Sommigen zullen beeldhouwen met licht en ruimte en spelen met typisch beeldhouwkundige elementen als massa versus gewichtloosheid, beweging versus stilstand, object versus ruimte en vervorming versus vormvastheid. Anderen zullen kiezen voor monumentale projecties waarin de afbeelding niet verloren gaat, ondanks de kortstondige, vluchtige en immateriële aard ervan en het soms schilderkunstig karakter van de projecties. Juist het opzoeken van de grens van de waarneming, de grens van de beeldhouwkunst en schilderkunst en meer filosofisch de grens van het bestaan maakt dat de Eindhovense identiteit kan worden [her]ontdekt, getoond en ervaren.
Een lichtkunstenaar beklemtoont op verschillende manieren de illusie van het beeld, bijvoorbeeld door het accent te verleggen van afbeelding naar achtergrond of door een dubbele belichting. De toeschouwer ziet al lopende het straatbeeld voortdurend veranderen. Hij ziet echter ook dwars door het lichtspel heen de zakelijke utilitaire constructies " de achterkant " van het straatbeeld. Aangezichten van gebouwen zijn de gezichten van Eindhoven.
We hebben geleerd illusie te accepteren omdat we geconditioneerd zijn om dit te doen. Om kunst als illusie te bevatten moet juist deze conditionering worden onderzocht. Façades & faces speelt daarmee. Zij vraagt de toeschouwer de rationele, gestructureerde werkelijkheid te laten varen en zich te begeven op een ander niveau van waarnemen. In deze nieuwe positie verbindt de aanwezigheid van licht, de gewaarwording van kleur, beeld en ruimte en worden deze veel werkelijker dan een letterlijke representatie kan bewerkstelligen.
Illusionisme op het scherpst van de snede.
Deelnemersveld GLOW: Afterlight, Skertzò, Femke Schaap, Michel Suk, Sabine Lang & Daniel Baumann, Jan Ising, Group Laps, Edwin van der Heide, Richi Ferrero, Joris Strijbos, Teresa Mar, Ralph Brodruck, TILT, Atelier LEK, Subuk, Gijs van Bon, Egied Simons, Sigrid Sandmann, molitor & kuzmin, Les Orpailleurs de Lumière. Deelnemersveld GLOW-S: Afterlight, YesYesNo, Usman Haque, Cantoni-Crescenti, Dieter Vandoren, Gabey Tjon a Tham, Kurt Laurenz Theinert, Lummo.
titel: Heat Wave
Uitgangspunt:
November is een donkere koude maand.
Voor GLOW 2012 wil ik de dynamiek van de bezoekersstroom vertalen in beeld. Hiervoor wil ik een warmtebeeldcamera (thermal Imaging) gebruiken, deze camera vertaalt temperatuurverschillen in warme kleurrijke vrij abstracte beelden. De beeldopbouw van de bewegende beelden is anders als bij gewone videocamera, de bewegingen zijn enigszins stroperig. De projectie zelf verlicht de omgeving.
Voorstel Egied Simons
De Kleine Berg is een voetgangersgebiedmet in de knik van de straat
Een warmtegevoelige camera filmt het publiek op de rug, de beelden worden realtime geprojecteerd op het vlak boven Le Connaiser. De bezoekersstroom wordt weergegeven als een bewegende kleurmassa, details vallen weg. Het publiek loopt naar schuin op de looprichtingstaande projectievlak toe, de looprichting is gelijk aan de richting van de geprojecteerde beelden. De beweging van de bezoekersstroom wordt hiermee ondersteund, er ontstaat als het ware een kop-staart verbinding. De bezoeker is niet alleen toeschouwer maar ook deelnemer.
Techniek
• Warmtebeeldcamera met hoge resolutie
Deze camera’s worden gebruikt om warmtebronnen op te sporen, maar ook voor medische en militaire doeleinden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen met koorts in een groep reizigers te signaleren. De camera’s zijn in te stellen op een bepaalde temperatuurrange.
• Een beamer met een voldoende lichtopbrengst.
• Een constructie om de camera aan op te hangen of op te plaatsen (centraal boven de voetgangersstroom)
Heat Wave t.o.v. eerder werk:
In veel van mijn werk zet ik beweging om in lichtbeelden. De realiteit wordt vertaald naar een realtime filmische beleving. De beweging wordt inzet door de wind (Arbor Morgana), door organismen Liquid Files of door verplaatsing van de toeschouwer (Cita Morgana). Met behulp van lenzen, spiegels, camera’s en projectoren wordt iets uitvergroot, uitgefilterd, omkaderd of vanuit een ander standpunt beleefbaar gemaakt.
Links naar korte filmpjes van relevant werk:
Isla Morgana (2011): http://www.egiedsimons.com/works/4/186/
Arbor Morgana, Gymnocladus dioicus (2011): http://www.egiedsimons.com/works/4/184/
Installation LF_VBF I (2010): http://www.egiedsimons.com/works/4/149/
Egied Simons Liquid Files 2010 A: http://www.youtube.com/watch?v=3Vn4MZAGpg8
Police Station Vlaskamp (1992): http://www.egiedsimons.com/works/4/8/
Circles 1985: http://www.youtube.com/watch?v=z_50sPW4HM0
www.egiedsimons.com
tel. 0644138931