Kunstwerk in bibliotheek wordt door publiek niet opgemerkt (Work of art in library is not noticed by the public)
Loes Verschoor (1990)
Utrechts Nieuwsblad, 30 October
ZEIST - "Een kunstwerk hier in de bibliotheek? Ik zou niet weten waar? Aan het plafond? Ik wist wel dat er ergens brokstukken van het stucwerk naar beneden zijn gekomen, maar een kunstwerk is me nog niet opgevallen." Dit soort reacties gaven de bibliotheekbezoekers die zaterdag in de rij bij de balie van de bibliotheek stonden te wachten op hun beurt om een boek te lenen.
Het plafond boven de balie in de openbare bibliotheek, die aan de Markt in Zeist is gevestigd, is sinds kort opgesierd met zo'n 45 vierkante meter aaneengesloten strook zwart-wit foto's. Dat is het fotografische kunstwerk van de 31-jarige beeldend kunstenaar Egied Simons uit Rotterdam. De jonge kunstenaar kreeg bijna 25 duizend gulden van het Prins Bernardfonds om een kunstwerk te maken voor een openbaar gebouw in Nederland. Hij koos voor de bibliotheek in Zeist.
Het Prins Bernardfonds stelt zich tot doel jonge kunstenaars te stimuleren in hun ontwikkeling. Egied werd voor deze opdracht voorgedragen vanuit de directie van de academie voor beeldende kunsten te Rotterdam.
Het kunstwerk wordt woensdagmiddag 18 oktober officieel overgedragen aan het gemeentebestuur van Zeist. Zaterdag bleek dat nog maar weinig bibliotheekbezoekers het kunstwerk in de gaten hebben. Dit leidde tot enige teleurstelling bij de kunstenaar, maar hij verheugde zich op de lovende woorden die het bibliotheekpersoneel voor zijn werk had. De wachtende bibliotheekbezoekers moesten eerst attent gemaakt worden op de aanwezigheid van het fotografische kunstwerk recht boven hun hoofd aan het plafond.
Met een gezicht alsof ze in de maling werden genomen, hieven zij aarzelend het hoofd: "O ja,nou zie ik het. Ik vind het wel leuk, ja" lieten de verraste bezoekers weten.
Waarom koos Egied voor de gemeente Zeist en waarom zo'n moeilijk bereikbare plek voor zijn kunstwerk? "In de eerste plaats ben ik graag met ruimtelijke objecten bezig. Ik ontdekte in Den Haag een kromme straat. Zo'n straat waarin je als je omhoog kijkt eerst de gevels en dan de lucht ziet. Die straat heb ik van onderuit gefotografeerd en heb in een rechte lijn een reeks foto's genomen. In deze bibliotheek ontdekte ik die kale witte wand, hoog aan het plafond. Die wand heb ik willen gebruiken als lucht. Als je namelijk in zo'n straat naar boven kijkt, zie je ook die lucht. Ik ben de bibliotheek op het spoor gekomen via de architect van dit gebouw. Ik wist dat hij gebouwen ontwerpt met dit soort ruimtelijke effecten."
De serie foto's van de gevels is zo aan het plafond bevestigd dat die samenvalt met de kromming in het plafond van de bibliotheek. Hij nam de foto's in een zijstraat van de oude Passage in Den Haag. Egied koos de straat puur voor het ruimtelijk effect dat hem erin aansprak. "Ik heb geen speciale binding met die stad of straat. Er zit verder ook geen romantische gedachte achter."
Egied aanvaardt dat maar weinig bibliotheekbezoekers het kunstwerk in de gaten hebben. "Die mensen komen doelgericht binnen, maar als je boven in de galerij loopt, valt het wel goed op." Beheerder Cor van Eikeren van het gebouw De Klinker is ??n van de bevoorrechten die, zij het beroepshalve, vanuit de galerie in de bibliotheek kan kijken. "Ik vind het een prima kunstwerk. Het valt niet op dat het een kunstwerk is, maar dat is misschien wel de kracht ervan. Het is leuk om een wand op zo'n manier op te fleuren."
Beeldend kunstenaar Egied Simons houdt zich voornamelijk bezig met foto en video ten behoeve van ruimtelijk werk. Hij noemt zich echter beslist geen fotograaf. "Fotograferen is voor mij alleen een middel om structuren fotografisch bloot te leggen."
Egied heeft nog meer ruimtelijke pijlen op zijn boog. Volgend jaar neemt hij deel aan het imaginair project van de stad Utrecht, waarvan elk stadsdeel fotografisch in spiegelbeeld wordt vastgelegd. Het resultaat van dat project, waaraan in totaal vijftien kunstenaars deelnemen, wordt in maart volgend jaar gepresenteerd. Wat de toekomst betreft, zal de jonge kunstenaar proberen in het buitenland aan de bak te komen. "Als je als kunstenaar echt wat bereiken wilt, moet je niet in Nederland blijven", is zijn mening.