Pinetum als Lab - Kunst maakt het onzichtbare zichtbaar
Mariette Brouwers, Cato Cramer
catalogus Pinetum als Lab - Kunst maakt het onzichtbare zichtbaar
Radix Morgana Pinetum
Wat is in de natuur meer onzichtbaar voor het menselijk oog dan het leven onder de grond? Welke geheimen liggen daar verborgen? Egied Simons is al jaren gefascineerd door het onderaardse leven, vooral door plantenwortels die zich soms kilometers lang uitstrekken. Het begon in 2013 toen hij een samenwerking aanging met het Rootlab aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar onderzocht hij voor het eerst weefsels van wortelstelsels: hun patronen, dikte en textuur, de kleuring die ze aan water geven.
Sindsdien heeft hij op allerlei locaties zijn werk systematisch verdiept en verbreed. Hij werkt in tuinen en arboreta. Zo was hij in 2016 als artist in residence verbonden aan Arboretum Trompenburg in Rotterdam. Maar zijn onderzoek voert hem ook langs kunstinstellingen, zoals de Verbeke Foundation in België. Want hij begeeft zich op de terreinen waar kunst , natuur en wetenschap elkaar ontmoeten.
Simons onderzoekt de strategieën die planten gebruiken om houvast te krijgen in de aarde en om voedsel op te nemen. Hij vraagt zich af of de ondergrond een afspiegeling is van wat zich boven de grond afspeelt welke chemische stoffen er in de grond vrij komen bij groeiprocessen, hoe wortels ondergronds groeien en hoe wortels van verschillende planten in elkaar grijpen.
De resultaten van zijn onderzoek toont hij in installaties, in films en in de vorm van Root Prints. Dat zijn opgespannen, speciaal geprepareerde doeken war wortels mee zijn vergroeid. Veel van zijn werk, zijn kunst, is terug te vinden op zijn website. In het Pinetum toont hij een van zijn installaties in de reeks Radix Morgana. Met behulp van bijzondere groei-installaties maakt Simons specifieke patronen en kleuren van wortelweefsels zichtbaar. Op een glazen plaat groeien verschillende gewassen en de wortelgroei is live te volgen via een spiegel.
Voor Egied is het Pinetum een unieke gelegenheid om voor het eerst naaldbomen en coniferen te onderzoeken. Hij gebruikt daar zaailingen, jonge planten voor. Het is voor hem van groot belang dat hij kan putten uit de kennis van Hans van Roon, de beheerder van het Pinetum. Zo adviseerde Van Roon heem een bepaald bewateringssysteem van het Pinetum te gebruiken, wat voor Simons een nieuwe techniek inhoudt. Het uiteindelijke resultaat zal een verassing zijn.
Egied Simons werd opgeleid aan de Kunst Academie in Rotterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.
hij exposeerde in en werkte samen met de Verbeke Foundation, Kemzeke (België); Erasmus Universiteit, Rotterdam; Gemeentemuseum, Den Haag; Natuur Historisch Museum Rotterdam; Wereld Waterdagen Rotterdam: NIOO, Wageningen, Root Lab Radboud Universiteit, Nijmegen; de Botanische tuin Utrecht, Arboretum Trompenburg, Rotterdam; Heemtuin, Leiderdorp; Bewaerschole Burgh-Haamstede: LekArt Culemborg 2016.